Barion Pixel

Milyen a jó edző/vezető?

febr 23, 2017 | edzőknek, sportpszichológia

Etika, erények és követelmények edzőknek és vezetőknek

Az álszent cég-, sport-, egészségügyi vezetők ill. edzők nem szeretik beosztottjukat, tanítványukat, csak eszköznek tekintik őket önmegvalósító céljaik eléréséhez, gyakran autokratikus légkörben működnek és nem adnak teret tanítványuk egyéniségének.

Milyen hát a jó vezető (erkölcs? etika? érték?)

Jó vezetőnek van értékrendje, amihez lehet tartani magad. Az értékrendbe sok minden benne lehet, van gyereke, felesége, vagy jó sportoló akármi, van valami, ami túlmutat azon, hogy ő egy adott cégben valaki. A teljes életet feláldozó munkamániások hiteltelenek, mert nem emberszerűek, és olyan munkatempót diktálnak, amit más úgyse tud lekövetni ergó soha nem lesz elégedett semmivel, ergó nem jó vezető.

A jó vezető hiteles. Elhiszi, amit csinál. Tudja, hogy a munkájában minek van értelme és minek nincs. Amiben hisz, azt elmondja másnak is, ezáltal adva egy alapot ahhoz, hogy mit miért csinálunk. Amiben nem hisz arról jobb esetben hallgat, de ha megkérdezik elmondja a véleményét. Másik oldalról, ha valamiben nem hisz, azt nem kezdi el ócsárolni, mert lehet, hogy valaki hisz benne és ezzel nem építi le más lelkesedését

Tud szűrni: nem mindent enged át magán egy az egyben, ami fentről vagy lentről jön. Hanem ernyőt képez az emberei fölött felülről, és alulról, meg mindent eljuttat, ami fontos. Hagyja kipufogni az embereit. És észreveszi a sírásban a valós fájdalmat. És azzal foglalkozik. De nem pazarol energiát csak a sírásra.

Tud bízni: alapvetően, ha nem bízunk az emberünkben ne adjunk neki semmilyen feladatot. Mert ha nem bízunk benne, ezt ő is érzi, és biztos, hogy el fogja rontani. Biztos. Ezért fontos, hogy az embereinket mindig mi válasszuk ki. Az együttműködéshez két ember kell, a korábbi főnök kiskutyája kicsi eséllyel lesz hűséges hozzánk, de annál biztosabb, hogy be fog tenni nekünk. Egy ilyen kapcsolatot újraépíteni nagyon nagy munka. De bizalom nélkül nem megy.

Példát mutat: mi a különbség a háborúban az „előre” és „utánam” között. Ugye. Emberek vagyunk, itt az is lehet vezető, aki a legjobb bármiben. Nem muszáj már a fizikai erő. De a lényeg, hogy tartósan csak akkor fogadják el vezetőként, ha tudják, hogy ő valamiben jobb náluk. Mert kell, hogy felnézzünk a vezetőnkre.

….

Tud feladatot számon kérni. Ez a legnehezebb. Még csak-csak kiadjuk a feladatot, de ha egy fikarsznyit is máshogy történik, mint gondoljuk, jön a számonkérés, és elég egy rossz hangsúly, és a leglelkesebb munkavállalónkat – versenyzőnket – is kinyírhatjuk egy életre.

Meg tudja osztani a figyelmét, és tud koncentrálni is. Ez a második legnehezebb. Ez az egy pont önmagában el szokta dönteni, hogy képes-e valaki a vezetésre. Nem arra, hogy jóra vagy rosszra, hanem, hogy egyáltalán a vezetésre. A legtöbb ember ha már megnevezi, hogy mit szeret dolgozni, akkor valami olyasmit amiben hosszasan elmélyülhet, szakértő lehet, és nyugodtan dolgozhat napokra. Nos egy vezetőnek elvileg mindig nyitva kell, hogy legyen az ajtaja, és egyszerre kell lenni képes azonnal megszakítani magadat, és egyszerre nagyon rákoncentrálni egy-egy emberre, amikor foglalkozol velük.

Emberismeret. Erről az egy pontól írnak könyveket. Ugye az embertípusok. Két alapvető típust legalább meg kell tudni különböztetni. Tudja, mi a különbség a kreatív és végrehajtó emberek között. Először is magáról tudja, hogy melyikbe tartozik. Akkor működőképes a dolog, ha ő végrehajtó, akkor kreatív emberekkel veszi körbe magát, és máris táptalajt ad egy csomó elmének, és hatványozottan jöhetnek ki a jó dolgok, ha pedig ő maga kreatív és megmondó akkor pedig végrehajtóak kellenek alá, akik pontosan úgy teszik a dolgokat, ahogy ő kéri. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, de csak így működik

Mer dönteni: ugye kétszer dönt jól, aki gyorsan dönt, ha elsőre jól döntött, akkor elsőre megvan a helyes válasz, ha rosszul döntött, akkor pedig van idő kijavítani. De a legrosszabb, amikor napokat heteket hezitálunk egy-egy kérdésen, amivel feltartunk másokat.

Békét teremt maga körül. Az emberek nyugodtan szeretnek élni és dolgozni. Egy erőszakos vezető, nagyon sikeres. Rövidtávon. Olyan, mint papírból tűzet rakni. Könnyen gyullad, hamar elég, és hamu marad utána és nem parázs. Ezzel szemben egy maga körül nyugalmat árasztó vezető, hosszútávon működik jól. Elég egyetlen egyszer leordítani valakit. ÖRÖKRE elveszítjük. Ezt az elvet a párkapcsolatban is lehet alkalmazni. SOHA, nem elég nagy az indok a  párommal való ordításra. (Kivéve tartós megcsalás, de akkor az már nem pár…). Nem engedhetjük magunknak, hogy ordítunk az embertársunkkal, egy ordítás végighullámzik nagyon sok emberen, és beláthatatlan károkat okoz. Ráadásul a problémát, amiért volt az ordítás nem is oldja meg, hanem továbbszítja. Ergó csak a békés út a működő út.

Tud megköszönni: ez a munkán a pont. Ha nincs köszönet, nincs elismerés, akkor csak húzzuk az igát igavonó barom módjára, amiben egy kikapcsolódás van: az alvás. Aztán másnap  újra igahúzás. Kellenek a köszönömök, egy-egy pillanat, amikor külső ember értékeli a munkánkat és megadja nekünk a visszatekintést és a  „jó mulatság férfimunka volt” érzést.

Jó vezető motivál: nos ha valaki az összes felső dologban jó, akkor itt még elvérezhet. Motiválni lehet anyagilag, emberileg, de valójában csak egyféleképpen személyre szabottan.  Van, aki akkor  hozza ki magából a legtöbbet, ha rádörren az ember, de van, akit ugyanez megbénít. Tudni kell szelektálni a különböző lelki beállítottságú ember és sportoló között! Tartósan mindenkitől csak olyan teljesítmény, és olyan munka várható el, amit magától is szeret csinálni.

Tanuljunk a hibáinkból. És merjünk bocsánatot kérni, ha tévedtünk. Utolsó pont, mert kell ide. Valamit előrébb vinni, vagy valakivel, vagy valakin keresztül lehet. Az ideális az, ha olyan úton járunk, hogy kézből kézbe jár az ügy és halad előre, ha bénák vagyunk felszívhatjuk magunkat és átgyalogolhatunk mindenkin. Látványos lesz az eredmény, mert célba értünk, de mindenki mást megállítunk, és a munkánk össz-egyenlege lehet, hogy rosszabb lesz, mintha nem tevékenykedtünk volna. Szóval mi lehet egy vezető mottója:

„Élj úgy, hogy tudd, hogy mit szeretnél, és tegyél érte. A világ segíteni fog Neked. Így van esélyed elérni a célt. Ha elérted, nézz vissza. Ha jól dolgoztál meglesz a „jó mulatság férfimunka volt” érzés. A családod is büszke lehet rád, és a munkahelyen is lesznek még olyanok, akik mindezek után, őszintén mosolyognak rád. Ha ezek megvannak, akkor mondhatod el, hogy jó vezető lettél.”

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapján 2009. novemberében megjelent cikkből – szerkesztve, kiemelve egyes részeket – idézünk.

Az első kérdés, amely felmerül, hogy kiből is lesz a jó vezető ill. edző és vajon mit kell tenni ahhoz, hogy valakiből jó vezető ill. edző váljon?

Jó vezetőnek ill. edzőnek csak úgy választhatjuk magunkat, ha egyúttal a jóvá válás módját is választjuk.

Kell, hogy valamilyen elgondolásunk legyen arról, mit jelent „jónak, tisztességesnek, becsületesnek” lenni, mielőtt az univerzalitás kategóriája alatt egzisztenciálisan választjuk magunkat, mint vezető ill. edző szakembert.

Ehhez először is kell egy vezetői ill. edzői példaképet találnunk, aki belső elvárásainknak megfelel, még akkor is, ha esetleg nem mindenben felel meg mindenki elvárásának. Általában a különböző szakágak mesterei, más- más erényekkel és karakterisztikus tulajdonságokkal rendelkeznek a versenyszámcsoport eltérő pszicho-szomatikus követelményeinek megfelelően.
A tisztességes vezető ill. edző nem csak általában jó, hanem az a jó személy, akiben a konkretizálódás folyamata csak a halál órájában fejeződik be.

A vezetőre ill. edzőre nehezedő nagy teljesítmény kényszer hatására hogyan akadályozható meg, hogy ne kövessünk el komoly morális hibákat? Hogyan kerülhetjük el, hogy végzetes hibákat vétsünk?

Rosszat tenni, miközben jónak véljük azt – Hegel szerint a modern szubjektivitás morális csapdája- ezt a legfontosabb elkerülni ahhoz, hogy mint edzők hitelesek lehessünk magunk és tanítványunk előtt.

A vezetőnek ill. edzőnek meg kell tudni győzni beosztottját, tanítványát arról, hogy amit ő képvisel az a Jó érték és ezen értékek elfogadása vezet a nagy teljesítmények, a sikerek felé, hiszen versenyzőjének ez elsősorban a kitűzött célja a sportolásával. A mester több mint vezető ill. edző, jó barát, társ, példakép és partner. Ezért nagyon fontos, az együttműködő, konspiratív beszélgetés egymás között.  

 …

Jó vezetők, edzők azok, akik önzetlenek és nem magukra és egzisztenciájukra gondolva beszélnek és cselekszenek, hanem azok, akikre érvényes a platóni mondás, hogy jobb elszenvedni a rosszat, mint másoknak okozni.

Arisztotelész egyszer azt mondta, hogy „az igazságosság erényeink összessége más személyekhez fűződő viszonyunkban”, amivel arra utalt, hogy önmagunkhoz viszonyítva minden erény jó.  

forrás: www.sportorvos.hu