Barion Pixel

MI IS AZ A FITKID?

Tudj meg többet arról, hogy hogyan alakult ki a FitKid, miről szól,
milyen készségeket fejleszthetsz ki Magadban ha ezt a sportot választod
és milyen élmények várhatnak Rád.

A FITKID RÖVIDEN

A FitKid egy olyan sport, mely ötvözi a talajtorna (akrobatikus és lazasági elemek), az aerobik (ugrások és erőelemek), és a tánc elemeit. Ez adja meg az egyediségét és ez teszi lehetővé, hogy nagyon sokoldalúan fejlesztő mozgásforma legyen.

 

A FitKid versenyek lényege, hogy a sportoló bemutat egy korosztályának és kategóriájának megfelelő hosszúságú zenére készült koreográfiát, amely bizonyos kötelezően választható elemeket tartalmaz. A koreográfia épülhet valamilyen történet elmesélésére, (különböző karakterek megjelenítésére) vagy egy táncstílus bemutatására.

A gyakorlat elemei 4 elemcsoportból kerülnek kiválasztásra: lazasági-, erő-, és akrobatikus elemek, valamint az ugrások. 

Az elemeknek nehézségüktől függően van egy-egy elem-értékük, amely – megfelelő kivitelezés esetén – hozzáadódik a végpontszámhoz. Ez adja a gyakorlat TARTALOM pontszámát. Amennyiben a sportoló az adott elemet nem az elfogadás követelményeinek megfelelően mutatja be, úgy az elem értéke nulla. Csapat gyakorlat esetén, ha csak az egyik versenyző rontja el az elemet, annak értéke akkor sem adódik hozzá a gyakorlat pontszámához, vagyis annak az elemnek az értéke elvész.

A bírók a gyakorlat teljes mozgásanyagát – beleértve az összekötő- a táncos- és a választott elemeket – technikai kivitelezés szempontjából is pontozzák. Ez a TECHNIKA pontszám. Csapat gyakorlat esetén a technikai pontszám a leggyengébb teljesítményű versenyzőhöz igazodik!

A harmadik pontot a MŰVÉSZI HATÁS alapján kapják a versenyzők. Ez további részpontszámokból tevődik össze, és a versenyterület kihasználásától kezdve a zenehasználaton át az előadásmódig több mindent felölel.
Mindhárom szempont külön követelmény rendszerre és al-szempontokra bontható, ami segíti a bírókat a lehető legobjektívebb értékelésben. A bírók egymástól függetlenül pontoznak. Mindhárom esetben az adott pontszámokból a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám kiesik, és a középső pontszám az érvényes részpontszám. A tartalom, technika és művészeti részpontszámok összege adja a végpontszámot.

Egyesületeinkben lehetőség van tanfolyami jelleggel és versenyszerűen is űzni ezt a sportot. 

A FITKID TÖRTÉNETE

A világon először a Magyar Fitness Szövetségnek (ma már Magyar FitKid Szövetség) jutott eszébe, hogy gyerekeknek is rendezzenek fitness bajnokságot FitKid néven. A kezdeményezésnek két célja volt: az egyik, hogy a helyes életmódra, egészséges táplálkozásra és a rendszeres mozgásra nevelje a fiatalokat. 

 

Az első szabálykönyvet Gölt Katalin és Csábi Ildikó írta, amely megadta a FitKid arculatát. A sportág mozgásanyaga a talajtorna, (akrobatika) az aerobik, (aerobikos ugrások, erőelemek) a ritmikus gimnasztika (gimnasztikus ugrások, lazasági elemek) és a tánc mozgásanyagából táplálkozik, de mindegyiktől különbözik.
Ez adja egyedi jellegét és megjelenési formáját.

1998 óta részletes szabálykönyve, kialakult versenyrendszere és mozgásanyaga van a FitKidnek, amely a tapasztalatokon alapuló és folyamatos szakmai konzultációk eredményeképpen mára érte el kibővült, letisztult formáját.
1998-tól 2010-ig a FitKid a Magyar Diáksport Szövetség égisze alatt Diákolimpiai sportágként is működött, majd 2019-től, immár a Magyar Táncsport Szakszövetség égisze alatt ismét visszakerült a Diákolimpiai sportágak közé.
Az első évben több, mint 100 gyermek jelentkezett a versenyekre, majd a második évben ez a szám megduplázódott!
2000-ben hirdettünk először fiú diákolimpiai bajnokot is ill. ebben az évben vezettük be a csoportos versenyformát, melynek köszönhetően még több gyermek ismerkedhetett meg a FitKid mozgalommal.

A 2005-ös versenyévadban a Magyar Fitness Szövetség új irányvonallal bővítette a FitKid versenyek lehetőségeit, és meghirdette a FitKid Dance versenysorozatot. Ez, valamint a szabályzat is a koreográfia irányába tolja a gyakorlatokat.

 

2009-ben alakult ki a mai versenyrendszer, mely 3 kategóriát foglal magába: FitKid I. osztáy (egyéni, csapat), FitKid II. osztály (egyéni, csapat) és a FitKid dance (egyéni) és Dance Show (csapat)
2017-ben újabb módosítások bevezetésével alakult ki a mai versenyrendszer, mely 7 kategóriát foglal magába:

  • FitKid I. oszt. osztáy (egyéni, csapat),
  • FitKid II. oszt. „A”„B” (egyéni,)
  • II. osztály csapat
  • FitKid dance ”A” és „B” (egyéni)
  • Dance Show (csapat)

Az idők folyamán a FitKid versenyek igazi sportversenyekké váltak, amelyekben sok szakmai és edzésmunka tükröződik. Egyre növekvő népszerűségét bizonyítja a résztvevők és a nézők évről-évre bővülő létszáma, valamint a megnövekedett külföldi érdeklődés is.
2018-tól a Magyar Fitness Szövetség új néven, MAGYAR FIT KID SZÖVETSÉGként szerepel.

Versenyzőink részt vettek már Lengyelországban, Szlovákiában ill. az Amerikai Egyesült Államokban is nemzetközi versenyeken. 2007-ben Malaysiában került sor az I. FitKid Világbajnokság megrendezésére., majd folyamatosan minden évben más-más ország rendezi az Európa kupát (2007- Szerbia, 2008. Izland, 2009 Magyarország, 2010. Malaga, 2011. Olaszország, 2012. ismét Magyarország, 2013. Szerbia, 2014. Izland, 2015. Spanyolország, 2016. Magyarország, 2017. Írország, 2018. Olaszország, 2019. Magyarország) Ugyancsak 2007 óta szerveződik a Nemzetközi Summer FitKid Camp, melynek legutóbbi rendezvényét 2019-ben, Balatonbogláron a Magyar FitKid Szövetség rendezte.
Ezen kívül 2011-ben került sor az első Workshopok szervezésére (Reyjkjavik, Nagyvárad, Dublin, Navan), melyeket azóta is minden évben megrendezünk különböző témakörökben.
A FitKid programjai januártól decemberig tartanak, mely felöleli a szakmai napokat, bíróképzést, nyári táborozást , valamint a versenyrendszert, ami 9-11 rendezvényt jelent minden évben.

Magyar FitKid Szövetség vezetősége

EREDMÉNYESSÉGI SORREND