Barion Pixel

Edzés nyáron – szabályok, amiket jó, ha betartasz!

jún 20, 2017 | sportolóknak

Mire figyeljünk a nyári szabadtéri edzések alkalmával?

A jó idő beköszöntével sokan a szabadban edzenek. Hogy a lehető legélvezetesebb és legeredményesebb legyen a sportolás, érdemes néhány aranyszabályra odafigyelnünk. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket és testünket a meleghez, és gondoskodjunk a folyadékpótlásról.

Nyáron sportolás közben, testmozgástól függően, akár 15-szörösére is gyorsulhat az anyagcsere, amit a szervezet hőenergiává alakít át. Ez rendkívül megterhelheti a testet, kiszáradás, fejfájás, szédülés, ájulás léphet fel. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiakra fontos odafigyelni:
1. A szervezetet fokozatosan kell felkészíteni a kánikulára, emiatt vagy a kora reggeli, vagy az esti órákra tervezzük az edzést. Először kevesebb ideig, fokozott intenzitású testmozgást , iktassunk be, majd az idő előrehaladtával növelhetjük a terhelést.

2. Fontos a megfelelő ruházat viselése: válasszunk bő, vagy új generációs poliészteres darabokat, amik felszívják az izzadságot, és segítenek szinten tartani a megfelelő hőmérsékletet.

3. Fontos a bőrünk védelme:  legalább 15 faktoros naptejjel kenjük be magunkat, mielőtt a szabadban edzenénk. Erre legmegfelelőbbek a sűrű, krémes kozmetikumok, ezek izzadás közben sem kerülnek a szemünkbe.

4. Ha pedig már a szemnél járunk, annak világát is fontos védeni ha a szabadban edzünk. Használjunk ezért  UV szűrős napszemüveget, amivel nem csak a nap káros sugarait, de a nyáron sűrűn szálldogáló mindenféle bogarat is kivédhetjük.

Jó tudni, hogy a meleg időjárás segítheti is a sportolást és a fogyást. Kánikulában csökken az étvágy, kevésbé kívánjuk az ételt, mint hűvösebb időben. Folyamatosan figyelni kell azonban megfelelő folyadékpótlásra!! Nyáron akár 4-5 litert is fogyaszthatunk egy nap. Ez lehetőleg víz legyen, vagy kifejezetten sportoláshoz való izotóniás ital, amivel egyidejűleg az izzadás során elveszített ásványi anyagokat is pótolni tudjuk. Kerüljük azonban a magas koffeintartalmú italokat és az alkoholt, mert ezek feleslegesen megterhelik a szervezetünket.

Kutatások segítségével bebizonyították, hogy a meleg elősegíti az izomrostok gyorsabb összehúzódását, felgyorsul az anyagcsere, így nő a maximális erő és a szénhidrátok égetése is felgyorsul. Ízületeink a melegben jobban teljesítenek, nagyobb terhelést bírnak.

Összefoglalva a legfontosabb: arra ügyeljünk, hogy a kora reggeli vagy az esti időpontokat válasszuk a sportolásra. Ha tehetjük, mindenképpen kerüljük a napközbeni testmozgást, és ami a legfontosabb: ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra!

forrás: www.optime.hu