Barion Pixel

A legideálisabb edzésmódszer nyárra!

júl 23, 2017 | Egyéb, rehabilitáció, sportolás, sportolóknak

Ez pedig nem más, mint az Aquafitness! Miért? Intenzív mozgás, mégsem hevülsz túl; izzasztó, de mégsem lesz csatakos az izzadságtól – mivel már a víztől az vagy 🙂 és a strandon lubickolva bármikor gondolhatsz egyet és magadtól is elvégezheted a gyakorlatokat. Lássuk kicsit bővebben!

Az aquafitnesst először kizárólag gyógytornászati célokra alkalmazták, evvel kívánva elősegíteni egy-egy lesérült sportoló gyors felépülését. Ez olyan sikeresen bevált, hogy a sportolók az edzésprogramjaik részévé is tették a „vízi fitneszt”.

Idővel azonban lassanként terjeszkedni kezdett s az aquafitness hamarosan elérhetővé vált az köznép számára is. Sokaknak jelentett például remek megoldást, akik, a sima konditermi gyakorlatok végzését gátoló, fájó ízületekkel, esetleg gerincbántalmakkal szerettek volna edzeni, de kevés lehetőségük volt erre. Mondanom sem kell, az idősebbek számára a fitnesz rendkívül megerőltetőnek bizonyult. A túlsúlyos vendégek ízületei pedig nagyon gyakran sérültek meg edzések során. Mivel azonban ezen embereknek ugyanúgy szükségük van a testmozgásra, mint azoknak, akik könnyebben mozognak, a vízben végzett gyógytorna gyakorlataiból kidolgozták a medencében végezhető tornagyakorlatokat.

Mára az aquafitnessen belül is megannyi fajtát megtalálhatsz a különböző helyeken. Nem csupán a gyakorlatokban tapasztalhatsz újabbakat, de a medencében használható sporteszközök száma is bőséges.
A szivacsokból készült hengerek mellett van lehetőséged kipróbálni immár víz alatti step padot, vízi súlyzókat, sőt volt szerencsém megismerni a derékig érő vízben történő spinninget is.Felszerelésed pedig egy sima fürdőruhán túl, vízi övet és aquafitness-cipőt is tartalmazhat, de ezt majd a különféle órák oktatói specifikusabban elmondják.

Javaslom, akkor is próbáld ki az aquafitnesst, legalább egyszer, ha nincsenek ízületi gondjaid, nem szenvedsz semmi hátráltató tényezőtől és hetente háromnál is többször jársz edzőterembe.

Miért?

Mert az aquafitness a legtöbb izomcsoportot a túlterhelés veszélye nélkül mozgatja meg. A kívülről lazábbnak tűnő gyakorlatokat jóval erősebben is végre lehet hajtani. A lépéseket, húzásokat és emeléseket emellett végezheted sekély, avagy mélyvízi aquafitness keretei között s szinte mindenkinek ajánlják a gyógytornászok. S mindenen felül még jól is érezheted magadat, főként, ha edzőtársaiddal, barátaiddal próbálod ki.

Források:
Tánczos Zoltán: Fitnesz és személyi edzés
Pribélyi Péter: Az Aquawallgym-ről
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1163/156856904322858684
http://dx.doi.org/10.1163/156856904322858684