Barion Pixel

Vissza a suliba – túlélő tippek

szept 7, 2021 | suli

Visszavonhatatlanul elkezdődött az iskola! Bizonyára sokan vegyes érzelmekkel indultak el az első napon a suliba. Kavargott az aggodalom, az izgalom, az öröm, a szomorkodás – hiszen mégiscsak véget ért a nyáriszünet, a sokáig alvás, a boldog semmittevés, de ugyanakkor mindenki számára elkezdődött egy új év, tele kihívásokkal, barátokkal, iskolai programokkal.

Nézzük, hogyan zökkenhetünk vissza a dolgos hétköznapokba, miután több hónap punnyadást hagytunk magunk mögött.

FÓKUSZÁLJ ARRA, AMI JÓ!

Tudjuk, nem egyszerű, de azért az iskolakezdésben is vannak pozitív dolgok. Szép új táska, sulis cuccok, pletyizés a szünetekben, levelezés órán suttyomban, dicséretek, csapatmunka… folytasd a sort Te magad. Minden apróság számít! (Jó a rántotthúsos szenya a büfében? Azért is jár a pont!) A lényeg, hogy ne süppedj bele az önsajnálatba, amiért Neked ezentúl iskolába kell járnod, hiszen ha tetszik, ha nem, ezen nem tudsz változtatni. Viszont nem mindegy, hogy a napjaidat zsörtölődve, rosszkedvűen – már bocs, de utálatos hangulatban – töltöd, amivel a többieket is lehúzod, vagy Te leszel az, aki a jókedvével másoknak is erőt ad a naphoz.

AMIT MA MEGTEHETSZ…

…például az, hogy mindig előre bekészíted a másnapi cuccot a táskába, kitalálod mit fogsz felvenni, hogy ne reggel félkómásan kelljen mindezzel foglalkozni. Egyrészt tuti, hogy akkor valami otthon marad, másrészt ha előre gondoskodsz ezekről, akár még egy plusz „szundit” is nyerhetsz vele reggel 😀

FEKÜDJ LE IDŐBEN!

Az egyik legfontosabb, hogy eljött az ideje a korai fekvésnek. Szoktassuk magunkat a gondolathoz, hogy nincs „csak még egy rész a kedvenc sorimból/mesémből”, főleg nincs „még egy kicsit pörgetem a TikTok-ot/Instát/Facebook-ot”, mert ezek nem, hogy lelazítanák a napközben meggyötört idegrendszert, hanem tovább feszítik a húrt. Tehát a kütyüket mindenképp érdemes – lenne – elalvás előtt legalább fél- egy órával félretenni, valamint a tv-ben is max a Fishing&Hunting csatornán nézni egy 20 perc pecázást (esetleg sportcsatornán curling-et) mielőtt álomra hajtjuk a fejünket.

LEGYEN HETI- ÉS NAPIREND!

Mikor már megvan az órarend, kialakult az edzések/különórák ideje, akkor érdemes családilag összeülni, házi-órarendet készíteni, amit aztán valami látványos helyre kifüggesztve mindenki szem előtt tud tartani. Így tudjuk melyik esemény után melyik program következik, ami biztonságot, bejósolhatóságot ad a mindennapokban. Érdemes a hétvégéket is strukturálni, és figyeljünk arra, hogy iktassunk be valamilyen mozgásformát, közös családi programot, közös étkezéseket, szabadtéri programokat.

+ EGY TIPP!

Vannak, akiket különös szorongással tölt el az iskolakezdés. Vagy azért, mert nehézségeik vannak egyes tantárgyakkal kapcsolatban, vagy azért, mert a közösségben nem találják a helyüket. Bármivel is küzdesz, ne félj segítséget kérni! Néma gyereknek anyja se érti a szavát – mint tudjuk – és sokszor az osztály minden tagja úgy el van foglalva a saját dolgaival, hogy nem várhatod mástól, hogy észrevegye, ha Te valamiért nem érzed jól magad. Mindig legyen olyan ember, akiben bízhatsz (a szüleid, az edződ, az egyik tanárod, egy igaz barát) akivel őszintén megbeszélheted ha BÁRMILYEN nehézséggel küzdesz. 
Ha pedig Te látod úgy valakin, hogy nem találja a helyét, segíts neki. Néha pár bíztató szó, vagy egy őszinte érdeklődés is sokat segít, hogy valakinek könnyebb legyen az az iskolatáska 🙂