Barion Pixel

6 tipp a mentális felkészülésre

ápr 30, 2017 | Gyermek és a sport, sportolóknak, sportpszichológia

Hogyan legyél úrrá a versenydrukkon?

A színpadra (vagy éppen pályára, ringbe, pástra stb.) lépés előtt természetes, hogy elfog minket az idegesség, az izgalom. Fontos azonban, hogy ez az érzés ne blokkolja le az energiáinkat, hiszen hónapok kemény munkája mehet kárba, ha túlstresszeljük a versenyhelyzetet! 

Itt olvashatsz 6 egyszerű tippet, hogy hogyan győzd le a túlzott versenydrukkot.

 

  1. Ne agyald túl

Ha vesztésre állsz, vagy nem érzed magad formában, gyakran túlkomplikálod a következő mozdulatod. Ha azon agyalsz, hogy mit csinálsz rosszul, a saját elméd áldozata leszel, és nem tudsz a feladatra koncentrálni.
Ezt tedd:nBízd magad az izom-memóriádra és ne próbáld meg fejben elismételni az edződ utasításait.

  1. Álmodd meg

Az álmodozás edzi a neuromuszkuláris sejteket, ami javítja az izmok memóriáját. Pörgesd csak le a fejedben a filmet, amiben megnyered a versenyt, amire olyan réged edzel.
Ezt tedd: Fókuszálj azokra a fizikai érzésekre, amiket meg szeretnél tapasztalni, legyen az egy hatalmas lépés vagy egy óriási dobás. 2 perccel a megmérettetés előtt képzeld el, hogy fognak a győztes izmaid érezni.

  1. Semmi ’ne’

Az agyad olyan, mint egy keresőoldal. Ha begépeled, hogy „Ne feszülj be!”, az agyad egy olyan reakciót indít be, amitől csak még feszültebb leszel, és az ellenkező hatást váltod ki.
Ezt tedd: Ehelyett győzd meg magad arról, hogy jó vagy és képzelj magad elé egy tárgyat, ami megnyugtat. Egy teli söröskorsó látványa nekünk például bevált.

  1. Készülj fel előre

Az idegeskedés egy bizonyos esemény előtt csak elpazarolt adrenalin. Ha nyugodt tudsz maradni, több marad raktáron a versenyre.
Ezt tedd: Gondold át előre a napirended. Ha úgy érkezel egy eseményre, hogy percre pontosan beosztod az idődet, és esetleg a verseny helyszínét is előre felmérted, nyugodtabb leszel, mert az ismerős környezet és szituáció elűzi az aggályokat.

  1. Hadd fájjon

A győztesek saját testük minden rezdülését ismerik. Összegyűjtik az információt és fel is használják azt.
Ezt tedd: Edzés közben ne zárd ki a fájdalmat, inkább hangolódj rá. Nagyon figyelj arra, hogyan működnek az izmaid, a tüdőd vagy a szíved, így el tudsz kerülni egy csomó kellemetlen meglepetést.

  1. Nyújtás stressz ellen

 

A beton kemény lábak talán lenyűgözően néznek ki, de nem teljesítenek olyan jól. A merev izmok a sérülés veszélyét is növelik, ezért lazítsd el őket, hogy elűzd a feszültséget és jobban tudj koncentrálni.
Ezt tedd:Egyszerre egy izomcsoportot nyújts és tartsd ki a mozdulatot 10 másodpercig. Ha ellazítod az izmokat, koncentrálj a megkönnyebbülésre és arra, ahogy a vér áramlik ebbe a testrészedbe. Jobban fogod érezni magad ha tudod, hogy az izmaid megfelelően működnek és kellőképpen el vannak lazítva.

Forrás: http://www.menshealth.hu/fitnesz/52906-gyozd-le-a-sport-ellenfeleid-ezzel-a-6-mentalis-trukkel