Nem csak finom, de sportolói szempontból roppant hasznos gyümölcs: a dinnye.
Ha csak meghalljuk a nevét, rögtön azokra a forró nyári napokra gondolunk, amikor élvezettel harapunk a friss, hideg görögdinnye szeletbe.
Magyarország éghajlata (legalábbis ezidáig) kedvez a dinnyetermesztésnek, nem véletlen hogy augusztus derekán már szinte ingyen lehet hozzájutni „úton-útfélen”.
Ki gondolná, hogy nyári dinnyeigényünk összefüggésben van a folyadékveszteséggel, hiszen keresve sem találunk még egy olyan magas víztartalmú gyümölcsöt, mint ezt. Érdekessége, hogy a cukortartalom miatt a benne lévő folyadékot szervezetünk hatékonyabban fel tudja használni. Bármilyen furcsa is, de az ún. izotóniás sportitalok cukortartalma arányaiban megfelel a görögdinnyében lévővel, mi több, még a nátriummennyiség is azonos. A kálium tekintetében kissé elbillen a mérleg a dinnye javára, bár ez a szívbetegek, lúgosító étrendet követők, méregtelenítő kúrán résztvevők szempontjából sokkal kedvezőbb tulajdonság.
Külföldi irodalom (Yeager szerk., 1999) felhívja a figyelmet a dinnye folsav- és B-vitamin-tartalmára is. Mindkét vitamin létfontosságú az idegrendszer számára, az aminosavak szintéziséhez, ezért kifejezetten előnyös, ha a várandós kismamák is bőséggel fogyasztják.