Barion Pixel

Sportoló típusok – te melyik csoportba tartozol?

okt 28, 2017 | edzőknek, Gyermek és a sport, sportolóknak, sportpszichológia

Láttál már olyan versenyzőt, aki a szőnyegre lépés előtt feszült arccal tördeli a kezét és szinte remeg a térde az izgalomtól? Hát olyat, aki rezzenéstelen arccal ráz kettőt a karján, utána magabiztos tekintettel  áll be a kezdőpózba?

Ki így, ki úgy áll hozzá egy-egy megmérettetéshez – nem vagyunk egyformák. Megmutatjuk, milyen versenyző típusok vannak. Te melyik csoportba tartozol?

Nagyon hasznos, ha az ember tisztában van saját maga motivációival a versenyzés terén, hiszen ezzel is növelni tudja a saját hatékonyságát. Még hasznosabb, ha az edző is képes rá, hogy besorolja sportolóit aszerint, hogy az alábbi csoportok közül melyikbe tartozik, hiszen ezzel ő is fokozni tudja annak hatékonyságát. Ha pedig mindneki hozzáteszi a magáét, annak következményeképpen javulni fognak az eredmények – mindenki legnagyobb örömére.

Lássuk tehát, milyen sportoló típusok léteznek.

Sikerélményre éhező típus

Sikereket, pozitív megerősítést kereső – akkor fejlődik jól, ha gyakran kap pozitív visszajelzéseket: legyenek ezek jó részeredmények, jól sikerült versenyek, edzői dicséretek, vagy akár csak edzésen egy erősebb csapattárs legyőzése. Ha sokáig nincs sikerélménye, vagy nem látja a fejlődést, elbizonytalanodik, elveszti a motivációját. Az edzőnek nagy szerepe van abban, hogy ez ne történjen meg, a dicséretekkel nem kell fukarkodnia, és ha látja a fejlődést, célszerű ezt számszerűsíteni vagy valamilyen objektív jelét megmutatni a sportolónak is.

Pozitívumok: ha elkap egy sikerszériát, nincs megállás, nagyon motivált és szuperül teljesít.

Negatívum: Ez a típusú sportoló nehezen viseli a visszalépéseket, kudarcokat, a hosszú felkészüléseket, ahol nem látja a munka eredményét.

Javaslat: sok kisebb önbizalom erősítő verseny, keresztedzések, néha új sportág kipróbálása, a megfelelő edző megválasztása

„Majd megmutatom” típus

Őt a kudarcok, a negatív vélemények, a lesajnálások nem hogy elbizonytalanítják, de pont ezek adnak neki erőt és motivációt, hogy többet hozzon ki magából. Egy vereség, egy lesújtó szakmai vélemény pont az, ami felébreszti a dacot, a hiúságot, az elvakult küzdeni vágyást. Az edzőnek őt nem kell elkényeztetni dicséretekkel, nála a „kétlem, hogy ezt meg tudod csinálni” mondat épp elég lehet a motiváció feltüzelésére.

Pozitívumok: nagyon eltökélt, egy kudarc vagy vereség nem szegi kedvét, hatalmas erő és bizonyítási vágy lakozik benne.

Negatívumok: extrém esetben lehet önfejű, rugalmatlan, ami akár túledzéshez, sérülésekhez is vezethet.

Javaslat: Okosan megválasztani a célokat és nem a lehetetlent várni saját magától. Az edzőnek oda kell rá figyelni, nem szabad túl gyakran provokálni, de egy figyelmes edző jól tudja irányítani, motiválni.

Harcos típus

Határtalan a versenyszelleme. Akkor teljesít jól, ha megfelelő kihívóra akad. A versenyeken 110%-ot  tud kihozni magából, feltéve, ha kemény a mezőny és van kivel meccselnie. Az edzéseken is akkor tud jó teljesítményt nyújtani, ha van kivel versenyezni, van hasonló képességű edzőtárs. Nem izgulós típus, szereti a megmérettetéseket, jól fel tudja építeni az önbizalmát, keresi a kihívásokat.

Pozitívumok: versenyeken ki tudja hozni magából a maximumot, a versenytársak motiválóan hatnak rá. Edzésen is jól teljesít, ha csapatban dolgozik.

Negatívumok: ha nincs kihívás vagy méltó ellenfél, nem hajtja túl magát, ezért néha edzéseken sem hozza a megfelelő teljesítményt. Ha állandóan nála erősebbekkel edz, hajlamos túlhajszolni önmagát.

Javaslat: jót tesz neki a csapatban való edzés, de időnként – főleg ha lazább edzésmunka van –akkor jobb egyedül edzeni, hogy a folyamatos versengés ne terhelje túl.

Magányos farkas típus

Jó a monotónia tűrő képessége, tipikus állóképességi sportoló, jól érzi magát egyedül, képes a hosszú, megerőltető edzésekre. Általában nagyon kemény sportágakban vagy ultratávú versenyeken indul, ahol a kitartásnak és mentális keménységnek nagy szerepe van. Jól tud egyedül is edzeni, nem igényli az edző jelenlétét, egy pár útmutatás bőven elegendő számára. Ő az elmélkedő típus, aki keresi a sport és az élet értelmét, minden érdekli, ami a sportágával kapcsolatos, részletekbe menően elemzi a saját teljesítményét, az edzésmódszereket, a stratégiát, a lehetőségeket.

Pozitívumok: motiváltan edz egyedül is, nagyon erős fejben, ezt versenyeken is kamatoztatni tudja.  

Negatívumok: hajlamos a túledzésre, elszakadhat a realitástól, nehezen fogad el edzői kritikát, önfejű.

Javaslat: időnként eddzen csapatbannyisson más felé, és iktasson be elegendő pihenőt a kemény edzések közé.

A csapatjátékos

Főként a csapatsportokat szereti, de ha egyéni versenyző, akkor is fontos számára a társaság, ha nem érzi jól magát a környezetében, könnyedén elveszti a motivációját. Ő nagyon függ a jó csapattól, a társaságtól, az edző személyisége meghatározó számra. Szeret versenyezni, szereti a verseny hangulatát, az izgalmat, a versenyek utáni közös ünneplést.

Pozitívumok: Megfelelő környezetben felül is tudja múlni önmagát, a csapatért mindent megtesz, empatikus, jószívű, jókedélyű.

Negatívumok: ha nem érzi jól magát a csapatban, vagy nem találja meg a közös hangot az edzővel, nagyon könnyen elveszti a motivációját, akár a sportot is abbahagyhatja.

Javaslat: Válasszon csapatsportot és keresse meg a számára megfelelő csapatot és edzőt. Ezen rengeteg fog múlni.

Kudarckerülő típus

Nem a sikert tartja szem előtt, hanem a kudarctól fél, ezt szeretné mindenáron elkerülni – miközben remekül teljesít. Az egész önbizalomhiányból adódik, ami nem is biztos, hogy tudatos. Lehet nagyon magas szintű sportoló, de az is előfordulhat, hogy egy idő után ez a hozzáállás meggátolja az igazi nagy sikerek elérésében.

Pozitívumok: a kudarctól való félelem is lehet ugyanolyan jó hajtóerő, mint a sikerorientáltság, sőt néha erősebb is a motiváció

Negatívumok: lelkileg megterhelő, nem ez a megfelelő hozzáállás, hiszen könnyebb lenne a pozitívumokra hangolódni

Javaslat: Egy-két komolyabb siker megerősítheti az önbizalmat annyira, hogy ez a hozzáállás változzon. Az edzői dicséret nála is ugyanolyan fontos, mint a sikerorientált típusnál.