Barion Pixel

A kabalák növelik a teljesítményt!

jan 21, 2018 | Gyermek és a sport

„Úristen, otthon felejtettük Humbát!” – sikít fel a lányom a hátsó ülésen,  10 kilóméterrel azután, hogy elhagytuk az házunkat. Kishíján kihullik a hajam, mert a versenyek napján alapból csúcsra jár a stressz szintem, ez az apró malőr azonban plusz fél óra csúszást jelent az eredetileg tervezett menetidőbe. Humba nékül ugyanis NEM LEHET versenyre menni.

Diszkrét szitkozódás a bajszom alatt és már fordulok is vissza a következő saroknál, hogy visszamenjünk A – igen, nagybetűvel – Kabaláért.

 

Humba egy meglehetősen viseltes plüss rozmár, akit az 5. szülinapjára kapott a lányom, és akit elvitt az első versenyére is, amit történetesen megnyert a csapat. Azóta a lányom számára Humbarozmár egyet jelent a sikerrel. Bár volt pár megmérettetés, ahol nem ők álltak a dobogó legmagasabb fokára, Humba  mindig segítette a lányomat abban, hogy magabiztosan lépjen ki, amikor a nevét szólították. Azóta eltelt pár év, és mára nem csak a sportversenyeken, de a mesemondó-, vagy a matekverseny, sőt, egy egyszerű dolgozat se múlhatott el A Kabala nékül.

A Kölni Egyetem a Psychological Science című szaklapban mutatta be eredményeit, amelyek szerint az embereknek egy amulett birtokában több önbizalmuk lesz, és magasabb célokat tűznek ki maguk elé. A gondolat ereje határtalan, képes lényegesen javítani az ember teljesítményén – számolnak be kísérleti eredményeikről német kutatók. Azok, akik megtarthatták szerencsehozó kabalájukat, mérhetően jobb eredményt értek el a memória- és ügyességi tesztek során, mint akiktől előzetesen elvették azokat. 

Az amulett hatása attól függ, hogy hisznek-e benne – folytatta Schachinger. A placebohatáshoz hasonlóan a hit a kulcs mindenhez – legyen az önmagunkba vetett vagy partnerünk által irántunk tanúsított.

 A kabalák tehát hasznos kapaszkodók lehetnek a gyermekek számára, hogy feszültebb helyzetekben is magabiztosak legyenek. Sőt, sok történet kering felnőtt élsportolókról – főleg focistákról, baseball játékosokról vagy rugby-sekről – hogy milyen hóbortjaik vannak egy-egy meccs előtt. A kabalaállat mellett bizonyos rítusok is segíthetnek a sportolók számára, hogy ráhangolódjanak a versenyre és koncentráltabbak legyenek.

E segítségek azon meggyőződésünket erősítik, hogy önerőből is képesek vagyunk dolgokat elérni. Ennek a mindennapokban is nagy jelentősége van, az iskolában éppúgy, mint a munkahelyen. Azt már mindenki maga dönti el, hogy erőtartalékait egy kapcsolat, egy pszichológus vagy babona segítségével mozgósítja.

forrás:

www.nlcafe.hu