Barion Pixel

A siker tényleg fejben dől el?

szept 13, 2021 | edzőknek, Gyermek és a sport, sportolóknak, sportpszichológia

Létezik az, hogy valakinek nincs elegendő tehetsége? Minimális mértékben, alig! A többség képes arra, hogy olyan sportolóvá váljék, amilyenné szeretne. A szükséges képességeink megvannak hozzá, a kérdés csupán annyi, használjuk-e őket? Kiaknázzuk- e a bennünk rejlő lehetőségeket?
Háromrészes sorozatunkból megtudhatjátok, hogy mitől lehet sikeres egy sportoló és mennyit számít a tehetség. Emellett konkrét feladatokat is kaphattok, melyek gyakorlásával Ti magatok is sokat tehettek azért, hogy olyan sportolóvá váljatok, amilyenné szeretnétek.

A SIKERES SPORTOLÓ MENTÁLISAN FELKÉSZÜLT!

A kimagaslóan tehetséges versenyző sohasem kötelezettségszerűen teljesít, tehetségét nem a sikeresség, eredmény motiválja. Az ilyen sportolót egyszerűen megfogja valami, s attól többé nem tud szabadulni. Erős benne a vágy, hogy megmutassa ügyességét, testi erejét. A tehetséghez nem elegendő mindössze átlagon felüli fizikai képesség, kell hozzá egy erős feladat iránti elkötelezettség, s kreativitás is.

A siker mindig belülről épül fel. Először sikeres személyiséggé kell válni, s aztán jöhet csak maga siker. A sikeres személy pedig létrehozható, a siker felépíthető.

Az erő, dinamizmus, gyorsaság, hajlékonyság, ügyesség, tehetség, technikai tudás szükségesek lehetnek, de nem elégséges és elsődleges feltételei a sikernek. Ha csupán a fizikai képességek fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt, az eredmények nem lesznek hosszú távúak. A követendő út egyértelműen az, hogy le kell fektetni az alapokat a mentális területen is, s csak erre lehet építkezni.

A legfontosabb a szorgalom, barátság, lojalitás, együttműködés kialakításának képessége. Ezek olyan belső értékek, melyeket minden edző megfelelő példamutatással, s iránymutatással tud közvetíteni a gyerekek felé.

A sikerünk egyrészt függ tehát a fizikai felkészültségtől, azonban a mentális és pszichológiai értelemben vett felkészültség sem elhanyagolható terület. Tehetséges sportoló lehet az is, aki mentálisan erős, jól tűri a monotóniát, képes fókuszálni, kitartó, szorgalmas, lelkes, csapatjátékos, Edzőként nem hiába szembesülünk nap, mint nap azzal, hogy fizikailag kevésbé „tehetséges” tanítványok belső értékeinek, motivációinak, s mentális felkészültségének köszönhetően törnek előre.

A MENTÁLISAN FELKÉSZÜLT, SIKERES SPORTOLÓ ISMÉRVE:

  1. Energikus, de ellazult, félelem nélküli
  2. Önbizalom magasabb szintje
  3. Megfelelő figyelemösszpontosítás
  4. Sporttal való foglalkozás pozitív, kontroll alatt, azonban erőltetés nélküli
  5. Eltökéltség és elkötelezettség jellemzi

Sok kutató, versenyző, s edző arra a következtetésre jutott, hogy a megfelelő érzelmi állapot megléte segít mozgósítani azokat a pszichés reakciókat, amelyek elengedhetetlenek a sikeres teljesítményhez. Az olyan negatív érzelmek, mint a félelem, frusztráció, aggodalom ellenkező hatást váltanak ki. Feszült izmokat, s gyenge koncentrációt okozhatnak. Az ideális érzelmi, s teljesítmény állapot nem csak úgy magától megteremtődik. A versenysportolóknak meg kell tanulniuk ezt a pozitív érzelmi állapotot megteremteni és fenntartani. Megfelelő tudás és gyakorlás birtokában, ugyanúgy, mint ahogy a fizikai képességek elsajátíthatóak. A pszichés felkészültséget folyamatosan finomítani és gyakorolni kell a sportolónak.

Szerencsére az alkalmazott sportpszichológiai módszerek folyamatosan fejlődtek, s elérhetőek. A következő részben az edzőkkel osztok meg néhány konkrét technikát, melynek segítségével mentálisan is felkészültebbek lehetnek a sportolók, s igazán jó célt szolgál az első verseny előtt pár héttel. Az utolsó részben pedig a sportolóknak mutatok meg egy kéthetes programot.

 

FOLYT. KÖV.

Rádli Rebeka
 
TRIACTO Fit Kid vezetőedző
Személyi-és Aerobik edző, 
Egészségfejlesztő
Body-Ball és Gerinctorna oktató