Barion Pixel

A siker tényleg fejben dől el? III. rész

szept 22, 2021 | edzőknek, Gyermek és a sport, sportolóknak, sportpszichológia

Az első részben arról beszéltünk, hogy mennyit számít a siker szempontjából a mentális felkészülés. Ha még nem olvastad, ide kattintva megteheted.
A II. részben az edzőknek adtunk tanácsot, hogy, hogyan tudják támogatni tanítványaikat egy-egy nehéz helyzetben (erről ITT olvashattok). Most pedig – ahogy ígértük – 2 hetes mentális tréning-programot adunk a sportolóknak.

KÉTHETES MENTÁLIS-TRÉNING TERV SPORTOLÓKNAK

 

1. Feladat

Nyomást gyakorló tényezők vizsgálata: Írd le egy lapra azokat az edzéssel kapcsolatos tényezőket, amelyek stresszt jelentenek a számodra. Most írd le azokat a tényezőket, amik az edzéssel kapcsolatosak. Fontos, hogy előre gondolkodj ezeken a dolgokon, de ne muszájból írd le, hanem akkor, amikor valami eszedbe jut. Nem kötelező elkészíteni egyszerre éppen ezért. Ha kész a lista tedd el egy képzeletbeli dobozba, minden nap, s jól zárd el! Igyekezz ezeket a negatív gondolatokat a dobozban hagyni, letenni a terheket!

Cél: frusztrációk és félelmek feltérképezése

2. Feladat

Írd le, hogy mit tennél az előző héten összegyűjtött frusztráló tényezők ellen! Mindezek után az összes eddigi gondolatodat helyezd vissza a képzeletbeli vagy valós dobozba. A feladatot meditációval zárd.

Cél: Stressszoldás

3. Feladat

 Az elrontott elemet vagy a gyakorlatod számodra nehezebb részeit képzeld el javított formában, a hibás mozzanat kijavításával. Ha úgy gondolod nincs ilyen tényező, akkor a tökéletes gyakorlatot játszd le magadban!

Cél: az első héten meghatározott frusztrációk kiiktatásai

 

4. Feladat

Gyűjtsd össze az erősségeidet és határozd meg jelenleg mennyire bízol abban, hogy  eléred céljaidat. Írd le egy papírra, s tedd jól látható helyre, ahonnan a versenyig minden nap el tudod olvasni.

Cél: Önbizalom növelése, erősítése

 

1. Feladat

Képzeld el, hogy a jövőben vagyunk, a következő verseny napján. Képzeld el, hogy kipihenten ébredsz, energikusnak, felkészültnek érzed magad. Képzeld el, ahogy előkészülsz a versenyre. Fellépsz a bemelegítő szőnyegre, ahol egy egészséges izgalmat érzel csupán, de összességében nyugodt vagy, kiegyensúlyozott. Képzeld el, hogy már csak egy versenyző áll előtted és Te vagy a következő induló. Képzeld el a gyakorlatodat a versenyszőnyegen tökéletesen végrehajtva. Ha hibáznál, pörgesd vissza gondolatban a felvételt és játszd újra javítva!

Cél: Önbizalom növelése, gondolati síkon közelebb kerülni a verseny szituációhoz.

2. Feladat

Rajzold le, ahogyan a dobogó tetején állsz! Ragaszd fel egy jól látható helyre! Nézz rá minden napon!

Cél: Önbizalom erősítése és a pozitív megerősítés!

 

3. Feladat

Boldogság szoba:

Mielőtt elaludnál képzeld el, hogy egy lépcsősor aljánál állsz. Nézz fel a soron és a tetején látni fogsz egy ajtót. Fogd meg a korlátot és kezdj el felfelé menni. Amikor felérsz a lépcsőn nyisd ki az ajtót,s nézz be. Képzelj ebbe a szobába minden olyan dolgot, ami örömet okoz a számodra. Szőnyegek, fények, színek, ételek, barátok, barátnők…A pénz most nem számít, ebben  a szobában minden azért van, hogy örömet okozzon neked. Ez a Te boldogság szobád, s nincs még egy ilyen a világon. Helyezkedj el a fal előtt kényelmesen. Ezen a falon található egy televízió képernyője. Kapcsold be a televíziót. Magadat látod majd, ahogy a gyakorlatodban szerepelsz. Nézd magad figyelmesen. Tökéletesen szerepelsz. Képzeld el milyen jó így szerepelni. Kiemelkedő vagy! Miután nézted magad egy ideig kapcsold ki a televíziót, nézz körbe a boldogság szobádban, s érezd milyen jó is ez. Menj az ajtóhoz kapcsold le a villanyt,s  lassan sétálj le a lépcsőn. Amikor leérsz az aljára felébredsz, s teljesen energikussá válsz.

Cél: nyugodt belső tér kialakítása, a nap pozitív zárása

 

4. Feladat

Nézd vissza a korábbi verseny gyakorlatodat. Jegyezd fel szerinted milyen hibákat vétettél! Írd le, hogy mit kell tenned annak érdekében, hogy ezeket a hibákat többet ne követhesd el.

 

Cél: nem csupán eltudni képzelni a jó elemet, a jó technikát, hanem tudatosítani, hogy mit kell annak érdekében tenni, hogy többet ne fordulhassanak elő a korábbi hibák elő. Valamint erősíteni a koncentrációt!

 

5. Feladat

Minden nap írj le 10 pozitív dolgot, ami örömmel tölt el.

Cél: Pozitív gondolkodás erősítése, a versenyhez közeledve a pozitív gondolatokra helyezni a hangsúlyt!

Reméljük, hogy ezzel a cikksorozattal tudtunk egy kicsit segíteni az edzőknek, a sportolóknak egyaránt. Használjátok az itt olvasottakat és figyeljétek a pozitív változást!

Felhasznált Irodalmak:

Kalmár Hajnalka, Kabarcz Zoltán: A Nyerő Hármas (Kék és Zöld Kiadó 2017)

Lénárt Ágota: Téthelyzetben (Sportkórházi sorozat 2002)

 

 

 

Rádli Rebeka
 
TRIACTO Fit Kid vezetőedző
Személyi-és Aerobik edző, 
Egészségfejlesztő
Body-Ball és Gerinctorna oktató